Z czekolada w kuchni przepisy z programu

http://d4o.pl/b72-spartanol-3Spartanol. Masės kondicionieriai

Czekolada stanowi jednym z najbardziej prestiżowych przysmaków. Znajduje różnorakie wykorzystania w kuchni, wymienia się ją w wielu możliwościach. W prawie wszystkim sklepie można zdobyć wyroby czekoladowe w przeróżnych postaciach. Prosta jest zarazem czekolada mleczna kiedy i gorzka. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym etapem jej dostarczania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest zależne obróbce termicznej, podczas której bierze się je bakterii. Kolejnym krokiem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, natomiast w wyniku tego procesu powstaje miazga kakaowa. Następnie fakty są odpowiednio dozowane, w zależności od tegoż jaki produkt chce się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana bardzo w procesie automatycznym. Po ukończeniu tych procesów wynosi ona forma sypką, którą mieni się prószem. Jest on poddawany procesom konszowania. Do produkcji czekolady potrzebne jest użycie odpowiednich maszyn. Do rozdrabniana masy kakaowej używane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do ważnego etapu produkcji czekolady odnosi się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania kończą się zarówno na ciepło kiedy oraz na mokro. Proces konszowania na gorąco jest głównym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap produkcji dokonuje się w urządzeniu zwanym temperówką. Obróbka za jego uwagą liczy na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najniższych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i charakterystyczny połysk.